KHASIAT BUAH DURIAN

Foto: MUSIM DURIAN GUGUR


Tiba sudah musim durian gugur.  Ramai yang memakannya kerana rasa enak, keharuman bau dan nostalgia yang menggamit.  Namun tidak ramai tahu bahawa raja buah itu mengandungi sejumlah zat yang membina kesihatan. 

Pengambilan durian pada kadar 100 gram membekalkan kepada tubuh sejumlah zat dan vitamin iaitu:  

* Vitamin A: 20-30 I.U.
* Asid Askorbik: 23.9-25.0 mg
* Vitamin E: "tinggi"
* Kalsium: 7.6-9.0 mg
* Fosforus: 37.8-44.0 mg
* Potasium: 436 mg
* Thiamina: 0.24-0.352 mg
* Riboflavin: 0.20 mg
* Niacin0.6: 83-0.70 mg
* Zat besi: 0.73-1.0 mg
* Gula (purata) 12.0 g
* Protin: 2.5-2.8 g
* Lemak: 5.33g
* Serat: 3.8 g
* Jumlah Karbohidrat: 30.4-34.1 g
* Kalori: 144 

Namun ramai yang tidak akan berhenti memakan durian walaupun sudah melepasi 100 gram.  Ada yang sanggup memakan lebih 50 biji durian dan mengakibatkan kepanasan badan dan keciritan. 

Bekalan vitamin dalam durian itu memberi manfaat kepada tubuh badan sekurang-kurangnya seperti berikut: 

 1. Ekstrak kulit dan buah dapat digunakan untuk mengobati bengkak dan penyakit kulit.

2. Bertentangan dengan kepercayaan populer, durian justru membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

3. Durian juga berfungsi sebagai pembersih darah.

4. Durian mengandung banyak asam amino triptofan, yang gunanya untuk mengurangi rasa gelisah, depresi dan mengobati insomnia.

5. Makan durian juga menimbulkan rasa bahagia karena buah ini meningkatkan kadar serotonin dalam otak.

6. Durian mengandung banyak protein lembut, yang memungkinkan untuk dikonsumsi oleh mereka yang ingin membentuk otot.

7. Durian juga adalah afrodisiak kelas wahid.

8. Juga direkomendasikan sebagai sumber lemak mentah.

9. Dapat mengatasi anemia karena durian kaya akan asam folat dan zat besi.

10. Dapat mengatasi sembelit karena durian banyak mengandung serat. Selain itu kulit durian yang dilumatkan dan dioleskan ke perut dapat memudahkan buang air besar.

11. Mengawet muda karena mengandung vitamin C sebagai antioksidan.

12. Meningkatkan tekanan darah yang rendah karena engandung zat besi dan sifatnya yang panas.

13. Mengatasi bengkak.

14. Mengobati penyakit ruam pada kulit (kurap).

15. Baik untuk kesehatan tulang dan persendian karena mengandung kalsium, potasium, dan berbagai vitamin B.

16. Kandungan mangaan dapat menjaga kestabilan kadar gula dalam darah.

17. Kulit durian yang dibakar lalu dijadikan abu, airnya dapat melancarkan haid, tetapi juga bersifat abortif.

18. Buahnya dapat sebagai obat penyakit kuning.

19. Meningkatkan nafsu makan karena mengandung niasin dan thiamin.

20. Riboflavin (vitamin B2) dapat membantu mengatasi migrain.

21. Memelihara kesehatan tiroid karena kandungan tembaganya.

22. Dapat mengurangi stres dan depresi karena kandungan piridoksin (B6).

23. Baik untuk kesehatan gigi karena mengandung fosfor (P).

24. Kulit buah durian dapat digunakan sebagai pengusir nyamuk.

25. Akar dan air seduhan daun durian dapat sebagai antipiretik.

26. Akarnya dapat untuk mengobati infeksi pada kuku.


Durian mengandungi phytonutrien dan anti-oksidan yang tinggi. Ia dikatakan dapat menurunkan kadar kolesterol dan membersihkan darah. Ada kajian mendapati durian dapat mengelakkan jangkitan kulat. Ini kerana kandungan zat besi yang tinggi membantu sel darah putih menghasilkan kimia semulajadi membunuh jangkitan.

Durian juga mengandungi asid amino dan vitamin B, C dan E dan ia tinggi kandungan anti-oksidan. Anti-oksidan membantu memperlahankan kemusnahan sel-sel kesan dari radikal bebas seperti pencemaran udara dan asap rokok. Dengan cara ini, ia mengurangkan proses penuaan membuatkan kita awet muda. Ia juga baik dimakan ketika demam.

Tryptophan adalah antara bahan yang didapati di dalam asid amino di dalam durian. Tryptophan adalah keperluan bagi mengawal tahap serotonin dalam tubuh. Serotonin adalah hormon yang memberikan ketenangan dan keceriaan serta penawar insomnia. Mereka yang kurang serotonin selalunya tidak dapat mengawal emosi, sering marah dan menghadapi tekanan perasaan.MUSIM DURIAN GUGUR


Tiba sudah musim durian gugur. Ramai yang memakannya kerana rasa enak, keharuman bau dan nostalgia yang menggamit. Namun tidak ramai tahu bahawa raja buah itu mengandungi sejumlah zat yang membina kesihatan.

Pengamb
ilan durian pada kadar 100 gram membekalkan kepada tubuh sejumlah zat dan vitamin iaitu:

* Vitamin A: 20-30 I.U.
* Asid Askorbik: 23.9-25.0 mg
* Vitamin E: "tinggi"
* Kalsium: 7.6-9.0 mg
* Fosforus: 37.8-44.0 mg
* Potasium: 436 mg
* Thiamina: 0.24-0.352 mg
* Riboflavin: 0.20 mg
* Niacin0.6: 83-0.70 mg
* Zat besi: 0.73-1.0 mg
* Gula (purata) 12.0 g
* Protin: 2.5-2.8 g
* Lemak: 5.33g
* Serat: 3.8 g
* Jumlah Karbohidrat: 30.4-34.1 g
* Kalori: 144

Namun ramai yang tidak akan berhenti memakan durian walaupun sudah melepasi 100 gram. Ada yang sanggup memakan lebih 50 biji durian dan mengakibatkan kepanasan badan dan keciritan.

Bekalan vitamin dalam durian itu memberi manfaat kepada tubuh badan sekurang-kurangnya seperti berikut:

1. Ekstrak kulit dan buah dapat digunakan untuk mengobati bengkak dan penyakit kulit.

2. Bertentangan dengan kepercayaan populer, durian justru membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

3. Durian juga berfungsi sebagai pembersih darah.

4. Durian mengandung banyak asam amino triptofan, yang gunanya untuk mengurangi rasa gelisah, depresi dan mengobati insomnia.

5. Makan durian juga menimbulkan rasa bahagia karena buah ini meningkatkan kadar serotonin dalam otak.

6. Durian mengandung banyak protein lembut, yang memungkinkan untuk dikonsumsi oleh mereka yang ingin membentuk otot.

7. Durian juga adalah afrodisiak kelas wahid.

8. Juga direkomendasikan sebagai sumber lemak mentah.

9. Dapat mengatasi anemia karena durian kaya akan asam folat dan zat besi.

10. Dapat mengatasi sembelit karena durian banyak mengandung serat. Selain itu kulit durian yang dilumatkan dan dioleskan ke perut dapat memudahkan buang air besar.

11. Mengawet muda karena mengandung vitamin C sebagai antioksidan.

12. Meningkatkan tekanan darah yang rendah karena engandung zat besi dan sifatnya yang panas.

13. Mengatasi bengkak.

14. Mengobati penyakit ruam pada kulit (kurap).

15. Baik untuk kesehatan tulang dan persendian karena mengandung kalsium, potasium, dan berbagai vitamin B.

16. Kandungan mangaan dapat menjaga kestabilan kadar gula dalam darah.

17. Kulit durian yang dibakar lalu dijadikan abu, airnya dapat melancarkan haid, tetapi juga bersifat abortif.

18. Buahnya dapat sebagai obat penyakit kuning.

19. Meningkatkan nafsu makan karena mengandung niasin dan thiamin.

20. Riboflavin (vitamin B2) dapat membantu mengatasi migrain.

21. Memelihara kesehatan tiroid karena kandungan tembaganya.

22. Dapat mengurangi stres dan depresi karena kandungan piridoksin (B6).

23. Baik untuk kesehatan gigi karena mengandung fosfor (P).

24. Kulit buah durian dapat digunakan sebagai pengusir nyamuk.

25. Akar dan air seduhan daun durian dapat sebagai antipiretik.

26. Akarnya dapat untuk mengobati infeksi pada kuku.


Durian mengandungi phytonutrien dan anti-oksidan yang tinggi. Ia dikatakan dapat menurunkan kadar kolesterol dan membersihkan darah. Ada kajian mendapati durian dapat mengelakkan jangkitan kulat. Ini kerana kandungan zat besi yang tinggi membantu sel darah putih menghasilkan kimia semulajadi membunuh jangkitan.

Durian juga mengandungi asid amino dan vitamin B, C dan E dan ia tinggi kandungan anti-oksidan. Anti-oksidan membantu memperlahankan kemusnahan sel-sel kesan dari radikal bebas seperti pencemaran udara dan asap rokok. Dengan cara ini, ia mengurangkan proses penuaan membuatkan kita awet muda. Ia juga baik dimakan ketika demam.

Tryptophan adalah antara bahan yang didapati di dalam asid amino di dalam durian. Tryptophan adalah keperluan bagi mengawal tahap serotonin dalam tubuh. Serotonin adalah hormon yang memberikan ketenangan dan keceriaan serta penawar insomnia. Mereka yang kurang serotonin selalunya tidak dapat mengawal emosi, sering marah dan menghadapi tekanan perasaan.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan