JANGAN SEKALIPUN LUPA MENULISLAH DI  FACEBOOK INI KERANA ALLAH

Wahai diri, alangkah indahnya hidup kerana mampu membaca, menulis, memikir dan menaksir dan segala kemahiran akal dapat dikuasai.  Lalu dengan kemahiran yang dianugerah Allah itu, jangan sekalipun lupa menulislah di facebook ini kerana Allah.

Sebagai muslim, ambillah kesempatan ini  untuk menulis hal-hal kebaikan.  Itu anjuran agama Islam untuk yang berupaya.  Demikian Nabi s.a.w. member galakan untuk menebarkan dakwah ini,  “
Bukhari meriwayatkan dari ‘Abdullah bin Amr RA, bahwa Nabi SAW bersabda: “Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat. Kalian boleh menyampaikan riwayat (yang benar) dari kalangan Bani Israil, namun juga tidak berdosa (jika kalian tidak menyampaikannya). Barang siapa sengaja berdusta dengan mengatasnamakan aku, maka bersiap-siaplah masuk neraka.”

Tulislah yang terbaik apa yang pernah kau amalkan dalam kehidupan.  Itu adalah lebih utama supaya contoh itu menjadi ikutan.  Kelak ikutan itu akan membahagiakan kehidupanmu di alam akhirat.  Daripada  Abu Hurairah RA, bahwa Rasullah SAW bersabda : “Barangsiapa yang mengajak orang lain untuk mengikuti petunjuk, niscaya akan mendapatkan pahala yang sama dengan orang yang mengikutinya tanpa mengurangi pahala mereka sedikitpun.” (HR Muslim)

Jadilah penulis yang  sangat teliti dalam penggunaan bahasamu.  Di FB ini, rakan-rakan FBmu cuma menemuimu dalam hasil seni  tulismu.  Jadikanlah hasil seni  tulismu itu sesuatu yang mampu merubah  diri rakan-rakanmu ke arah kebaikan.  Demikian Rasulullah s.a.w. memberi jaminan akan kelebihanmu sebagai perubah itu dalam sabdanya, “ Daripada  Sahl bin Sa’d RA, bahawa Nabi SAW pernah bersabda kepada Ali : “Demi Allah, jika Allah memberi petunjuk kepada satu orang melalui perantaraan dirimu, hal itu jauh lebih baik bagimu daripada kekayaan yang sangat berharga.” (HR Bukhari dan Muslim)

Jika kau ahli bahasa dan kesusastraan yang mahir, nukilkan tulisanmu dengan bahasa yang indah dan mesej nukilanmu itu dapat sampai ke dasar hati pembacamu.  Bawalah pembacamu menghayati alam kebaikan itu sehingga jelas nampak perbedaan kebaikan dengan kemungkaran.  Bawalah pembacamu menghayati keindahan Syurga Allah sehingga mampu pembacamu menginsafi diri daripada menghampiri unusr-unsur kejahatan yang boleh mencampakkan ke Neraka Allah.

Imam Hasan al-Banna menggalakkan ahli bahasa yang mahir menulis karyanya sehingga menyentuh pintu hati pembaca. Kata beliau, " Setiap kita yakin bahawa semua kita akan mati tetapi manusia yang berjiwa besar akan mengolah 'seni kematiannya' ".

Berdirilah di sisi jendela FBmu untuk menulis dan menyebarkan isi-isi kebaikan.  Ingatlah penghargaan Allah kepada orang-orang yang berbuat baik.  sebagaimana firman Allah  dalam surah Al – Fussilat: 3

Tiada ulasan:

Catat Ulasan