MAKANAN MEMIKAT SELERA

Sesuatu yang istimewa ketika menjengan daerah Raub  kerana terdapatnya cita rasa masakan yang unit.  Hal ini kerana sejak lebih 300 tahun  persemendaan pendatang Sumatera dengan penduduk tempatan, pola cita rasa pemakanan itu bercampur baur.

Terdapat lebih 60  resepi masakan  yang diamalkan oleh masyarakat Raub.  Resepi ini sumbangan etnik Melayu Pahang, etnik Banjar, etnik kampar, etnik Mandailing, etnik Bangkahulu dan etnik Rao yang lain.  Akhirnya cita rasa masakan ini dikongsi bersama-sama .  Setiap entik mempelajari kaedan adunan resepi tersebut  dan dihidangkan dalam majlis-majlis keramaian yang dijalankan.

 Bagi resepi masakan yang diadun oleh  etnik Melayu tempatan, ketulenan resepinya tidak tercemar walaupun dimasak oleh etnik kampar, etnik Mandailing, etnik Bangkahulu dan etnik Rao yang lain.  Demikian juga segala resepi etnik pendatang yang dimasak oleh etnik Melayu tempatan tetap utuh cita rasanya tanpa dapat dicabar sedikit pun kurang kelazatannya.  Itulah perkongsian  cita rasa pemakanan yang sudah berlangsung  sejak 300 tahun lalu dan kini dimiliki oleh setiap isi rumah di daerah Raub.

 Dilihat kepada  ketulenan resepi Makanan Tradisional Rao yang masih wujud di Ranah Rao, Pasaman, Sumatera dan bila dibandingkan dengan senarai Makanan Tradisional Rao yang masih menjadi menu makanan Orang-orang Rao Persemendaan di Raub, terdapat banyak persamaan nama dan cita rasanya.  Namun begitu, ada juga resepi makanan tradisional  Roa itu yang tidak ditemui di Raub.  Mungkin hal ini disebabkan kehilang kepandaian atau ketiadaan bahan mentah yang sesuai untuk menyempurnakan resepi itu.   Selain itu juga, pengaruh resepi makanan tradisional tempatan  telah membezakan menu makanan masyarakat di Raub dengan menu makanan di daerah lain di negara ini.

Menu makanan yang berasal daripada  makanan tradisional Rao  seperti  1. Masak Asam Ikan Keli ( masih wujud dengan tambahan ikan sembilang, puyu, baung, sengiring dan ikan paya yang lain).   2. Anyang Botik (tidak wujud), 3.  Gulai Birah (tidak wujud),  4. Gulai Botik (Wujud – Gulai Betik), 5. Gulai Lomak Rebung ( wujud – Gulai Lemak Rebung), 6. Lasiak Tutuk ( tak wujud),  7.  Asam Lauk (tak wujud), 8. Rondang Pakih  (wujud - Pindang Pucuk Paku), 9. Asam Lauk (tak wujud), 10. Pongat Masin ( wujud- Pengat Ubi Kayu, Ubi Keladi, Ubi Kemili, Labu, Pisang), 11.  Kueh Gelamei Buloh (wujud- Kelamai) , 12. Goreng Bolut  (wujud- Goreng Belut), 13. Goreng Ikan Sepat Ronggeng ( wujud- Goreng Ikan Sepat Ronggeng),  14. Pulut Kontang Dengan Kelapo Mudo  ( wujud – Nasi Pulut dimakan dengan kelapa parut dan ikan masin),  15. Gulai Rampai ( wujud - Gulai Rampai - Jantung pisang, pucuk ubi, terung pipit, pucuk paku, terung telunjuk, ubi keledek, petai, dan dauk kaduk  diperasakan dengan asam tempoyak atau asam rong),  15. Masak Asam Kobau/Daging/Khosa (wujud - Gulai Rebus  Jantung, Paru, Limpa, Perut, Hati, Daging, Usus Kerbau/Lembu),   16.  Gulai Pisang Mudo ( wujud - Gulai Lemak Pisang Emas / Pisang Nangka), 17.  Gulai Korumbia Mudo ( tak wujud),  18. Gulai Duda Bulong Gadung ( tak wujud),  19. Gulai lemak nangko  (wujud – Gulai Lemak Nangka),  20. Samba Karumbia (tak wujud),  21. Ponget Lauk (tak wujud),  22. Asam Roruong (tak wujud), 23. Sagun  (wujud – Sagun),  24. Ulom Sayur  (wujud -  Ulaman seperti Pegaga, Serai Kayu, Ulam Raja, Daun Kaduk, Daun Mengkudu, Daun Putat, Daun Tenggek Burung, Daun Sekentut, Salon ),  25. Robus Ubi @ Kolak Ubi (wujud -  Rebus Ubi Kayu / Rebus Ubi Kemili, Rebus Keledek) , 26. Kerabu Pakih Dengan Porut  (wujud - Kerabu Pucuk Paku Dengan Perut / Kerang), 27. Ponget Pisang Abu (wujud - Pengat Pisang Kelat Abu / Pisang nangka). 28. Kuih Serabai ( wujud – Kiuh Serabai @ Lempeng), 29. Lopek Gobu  (wujud – Lepat Pisang , Lepat Ubi Kayu, Lepat Labu).

 Selain itu terdapat sejumlah lagi makanan hasil resepi tulen etnik Melayu tempatan.  Sebagaimana resepi
Makanan Tradisional Rao yang masih wujud di Ranah Rao, Pasaman, Sumatera,  resepi etnik Melayu tempatan menggunakan sumber tumbuhan dan binatang dalam adunannya.   Resepi ini ada sesetengahnya terdapat di daerah lain di Pahang  dan ada yang hanya ada di Raub sahaja. 

Antara yang masih wujud dan digemari oleh masyarakat di Raub seperti  1. Gulai Keladi Kemahang,  2. Gulai Siput Sungai,  3. Gulai Tempoyak Ikan Patin / Kalang / Baung / Lampam / Kerai / Jelawat,  Gulai Darat ( Daging Kerbau / Lembu / Kambing ),  4. Gulai Asam Rong Ayam kampung,  5. Kuih Apam Bokor,  6. Masak Sayur Manis Cemperai / Bayam,  7. Masak Sayur Manis Kulat Tahun,   8. Sambal Hitam ( Lada Burung+Ikan Bilis+Buah Belimbing Buluh yang Rebus ),   9. Sambal Hijau ( Lada Burung+Ikan Bilis+Buah Belimbing Buluh ),  10. Sambal Tumis ( Ikan Bilis atau Kerang di campur dengan petai ),  11. Pindang Maman / Pucuk Paku, Pincuk Bolai / Daun Betik+Bunga Betik / Umbut / Jantung Pisang, Cemang Kepayang,  12. Bubur Cirit Murai, 13. Bubur Kacang, 14. Bubur Asyura, 15. Serawa Durian ( Di makan bersama nasi pulut ),  16. Bubur Pulut Hitam,  17. Emping Padi,  18. Kekalu ( dari Padi Muda ), 19. Lemang ( Pulut, Jagung, Labu ),  20. Dodoi ( Termasuk Dodoi Kukus), 21. Baulu Cermai, 22. Pulut Kuning,  23. Gulai Umbut Kabung / Kelapa / Bayas,   Gulai Umbut Batang Pisang,   24. Kerabu Jangat ( Kulit Kerbau ),  25. Sambal Belimbing Hijau,  26. Sambal tumis tempoyak, 27. Sambal Tempoyak Mentah, 28. Sambal Tampal Asam Rong, 29. Bubur Jagung, 30.Masak Lemak Daging Salai, 31. Goreng Ikan Pekasam. 32. Jeruk Maman,  33. Jeruk Petai, 34. Pulut Panggang. 35. Gulai Lemak Kulat Sisir.  36. Kuih Loyang.  37. Penganan Talam.  38. Ubi Kayu Kayu Rebus  39.  Pisang Bakar  40. Pisang Salai


Marilah ke Raub.  Anda menjadi orang yang sangat bertuah jika tuan rumah tempat anda bertandang  menghidangkan  resepi masakan yang disebutkan itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan