Sesuatu yang istimewa ketika menjengan daerah
Raub kerana terdapatnya cita rasa
masakan yang unit. Hal ini kerana sejak
lebih 300 tahun persemendaan pendatang
Sumatera dengan penduduk tempatan, pola cita rasa pemakanan itu bercampur baur.
Terdapat lebih 60 resepi masakan
yang diamalkan oleh masyarakat Raub.
Resepi ini sumbangan etnik Melayu Pahang, etnik Banjar, etnik kampar,
etnik Mandailing, etnik Bangkahulu dan etnik Rao yang lain. Akhirnya cita rasa masakan ini dikongsi
bersama-sama . Setiap entik mempelajari
kaedan adunan resepi tersebut dan
dihidangkan dalam majlis-majlis keramaian yang dijalankan.
Bagi
resepi masakan yang diadun oleh etnik
Melayu tempatan, ketulenan resepinya tidak tercemar walaupun dimasak oleh etnik
kampar, etnik Mandailing, etnik Bangkahulu dan etnik Rao yang lain. Demikian juga segala resepi etnik pendatang
yang dimasak oleh etnik Melayu tempatan tetap utuh cita rasanya tanpa dapat
dicabar sedikit pun kurang kelazatannya.
Itulah perkongsian cita rasa
pemakanan yang sudah berlangsung sejak
300 tahun lalu dan kini dimiliki oleh setiap isi rumah di daerah Raub.
Dilihat
kepada ketulenan resepi Makanan
Tradisional Rao yang masih wujud di Ranah Rao, Pasaman, Sumatera dan bila
dibandingkan dengan senarai Makanan Tradisional Rao yang masih menjadi menu
makanan Orang-orang Rao Persemendaan di Raub, terdapat banyak persamaan nama
dan cita rasanya. Namun begitu, ada juga
resepi makanan tradisional Roa itu yang
tidak ditemui di Raub. Mungkin hal ini
disebabkan kehilang kepandaian atau ketiadaan bahan mentah yang sesuai untuk
menyempurnakan resepi itu. Selain itu
juga, pengaruh resepi makanan tradisional tempatan telah membezakan menu makanan masyarakat di
Raub dengan menu makanan di daerah lain di negara ini.
Menu makanan yang berasal
daripada makanan tradisional Rao seperti
1. Masak Asam Ikan Keli ( masih wujud dengan tambahan ikan sembilang,
puyu, baung, sengiring dan ikan paya yang lain). 2. Anyang Botik (tidak wujud), 3. Gulai Birah (tidak wujud), 4. Gulai Botik (Wujud – Gulai Betik), 5.
Gulai Lomak Rebung ( wujud – Gulai Lemak Rebung), 6. Lasiak Tutuk ( tak
wujud), 7. Asam Lauk (tak wujud), 8. Rondang Pakih (wujud - Pindang Pucuk Paku), 9. Asam Lauk
(tak wujud), 10. Pongat Masin ( wujud- Pengat Ubi Kayu, Ubi Keladi, Ubi Kemili,
Labu, Pisang), 11. Kueh Gelamei Buloh
(wujud- Kelamai) , 12. Goreng Bolut (wujud-
Goreng Belut), 13. Goreng Ikan Sepat Ronggeng ( wujud- Goreng Ikan Sepat Ronggeng), 14. Pulut Kontang Dengan Kelapo Mudo ( wujud – Nasi Pulut dimakan dengan kelapa
parut dan ikan masin), 15. Gulai Rampai
( wujud - Gulai
Rampai - Jantung pisang, pucuk ubi, terung pipit, pucuk paku, terung telunjuk,
ubi keledek, petai, dan dauk kaduk diperasakan
dengan asam tempoyak atau asam rong), 15.
Masak Asam Kobau/Daging/Khosa (wujud - Gulai Rebus Jantung, Paru, Limpa, Perut, Hati, Daging,
Usus Kerbau/Lembu), 16. Gulai Pisang Mudo ( wujud - Gulai Lemak
Pisang Emas / Pisang Nangka), 17. Gulai
Korumbia Mudo ( tak wujud), 18. Gulai
Duda Bulong Gadung ( tak wujud), 19. Gulai
lemak nangko (wujud – Gulai Lemak
Nangka), 20. Samba Karumbia (tak wujud),
21. Ponget Lauk (tak wujud), 22. Asam Roruong (tak wujud), 23. Sagun (wujud – Sagun), 24. Ulom Sayur (wujud -
Ulaman seperti Pegaga, Serai Kayu, Ulam Raja, Daun Kaduk, Daun Mengkudu,
Daun Putat, Daun Tenggek Burung, Daun Sekentut, Salon ), 25. Robus Ubi @ Kolak Ubi (wujud - Rebus Ubi Kayu / Rebus Ubi Kemili, Rebus
Keledek) , 26. Kerabu Pakih Dengan Porut
(wujud - Kerabu Pucuk Paku Dengan Perut / Kerang), 27. Ponget Pisang Abu
(wujud - Pengat Pisang Kelat Abu / Pisang nangka). 28. Kuih Serabai ( wujud –
Kiuh Serabai @ Lempeng), 29. Lopek Gobu
(wujud – Lepat Pisang , Lepat Ubi Kayu, Lepat Labu).
Selain itu terdapat sejumlah lagi makanan hasil resepi tulen etnik Melayu tempatan. Sebagaimana resepi Makanan Tradisional Rao yang masih wujud di Ranah Rao, Pasaman, Sumatera, resepi etnik Melayu tempatan menggunakan sumber tumbuhan dan binatang dalam adunannya. Resepi ini ada sesetengahnya terdapat di daerah lain di Pahang dan ada yang hanya ada di Raub sahaja.
Antara
yang masih wujud dan digemari oleh masyarakat di Raub seperti 1. Gulai Keladi Kemahang, 2. Gulai Siput Sungai, 3. Gulai Tempoyak Ikan Patin / Kalang / Baung
/ Lampam / Kerai / Jelawat, Gulai Darat
( Daging Kerbau / Lembu / Kambing ), 4. Gulai
Asam Rong Ayam kampung, 5. Kuih Apam
Bokor, 6. Masak Sayur Manis Cemperai /
Bayam, 7. Masak Sayur Manis Kulat Tahun, 8. Sambal Hitam ( Lada Burung+Ikan Bilis+Buah
Belimbing Buluh yang Rebus ), 9. Sambal
Hijau ( Lada Burung+Ikan Bilis+Buah Belimbing Buluh ), 10. Sambal Tumis ( Ikan Bilis atau Kerang di
campur dengan petai ), 11. Pindang Maman
/ Pucuk Paku, Pincuk Bolai / Daun Betik+Bunga Betik / Umbut / Jantung Pisang, Cemang
Kepayang, 12. Bubur Cirit Murai, 13. Bubur
Kacang, 14. Bubur Asyura, 15. Serawa Durian ( Di makan bersama nasi pulut ), 16. Bubur Pulut Hitam, 17. Emping Padi, 18. Kekalu ( dari Padi Muda ), 19. Lemang (
Pulut, Jagung, Labu ), 20. Dodoi (
Termasuk Dodoi Kukus), 21. Baulu Cermai, 22. Pulut Kuning, 23. Gulai Umbut Kabung / Kelapa / Bayas, Gulai Umbut Batang Pisang, 24. Kerabu Jangat ( Kulit Kerbau ), 25. Sambal Belimbing Hijau, 26. Sambal tumis tempoyak, 27. Sambal
Tempoyak Mentah, 28. Sambal Tampal Asam Rong, 29. Bubur Jagung, 30.Masak Lemak
Daging Salai, 31. Goreng Ikan Pekasam. 32. Jeruk Maman, 33. Jeruk Petai, 34. Pulut Panggang. 35.
Gulai Lemak Kulat Sisir. 36. Kuih
Loyang. 37. Penganan Talam. 38. Ubi Kayu Kayu Rebus 39.
Pisang Bakar 40. Pisang Salai
Marilah
ke Raub. Anda menjadi orang yang sangat
bertuah jika tuan rumah tempat anda bertandang menghidangkan resepi masakan yang disebutkan itu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan